Herberg de Groenekan

De kleine gevelsteen met daarop een groen kannetje herinnert nog aan het feit dat hier herberg `De Groene Kan` heeft gestaan. De plek, op de kruising van de Bisschopswetering ( richting de Bilt en Soest), de weg Utrecht- Hilversum en een aantal vaarten, was heel geschikt voor een herberg. Waarschijnlijk hebben reizigers richting Utrecht er veel gebruik van gemaakt als de stadspoorten `s avonds gesloten waren. Wanneer de herberg precies gebouwd werd is onbekend, maar bij een verbouwing van het pand in 1967 werd een pot met munten gevonden waarvan de jongste dateerde uit 1582. In ieder geval staat hij vermeld op een kaart uit 1607.

Een viersterrenhotel was het toen niet, waarschijnlijk bestond het interieur uit een lage donkere gelagkamer waar eenvoudig eten als roggebrood, gortepap, spek en bier werd geserveerd en sliep je met meerdere gasten op een kamer.

In 1842 brandde de herberg, toen voor een deel ook smederij, tot op de grond toe af. De eigenaar besloot om direct een nieuw pand neer te zetten en dat is ook wat er voor een groot deel nu nog staat. Weliswaar zijn er in de loop der jaren verschillende verbouwingen geweest waarbij het cafégedeelte van plek wisselde en er ook andere kleine ondernemingen in waren gevestigd zoals een wol- en manufacturenwinkel en na de sluiting van het café een kapperszaak. Inmiddels was het verkeer voor De Groene Kan zoveel drukker geworden dat de weg verbreed moest worden. Dat ging ten koste van het pand dat een aantal meters van zijn lengte verloor, de eerste keer in 1965 en zes jaar later nog eens.