De Bisschopswetering, ontstaansbasis van Groenekan

doorJoris de Groen

De Bisschopswetering, ontstaansbasis van Groenekan

Aanleiding
Eind januari 2023 kwam de Vereniging Groenekan samen met de gemeente De Bilt om o.a. te praten over een nieuwe inrichting van de Groenekanseweg tussen de rotonde aan de Biltse Rading en de Koningin Wilhelminaweg. Door het alsmaar toenemende verkeer, de breder wordende auto’s, het gedeeltelijk ontbreken van gescheiden fiets-, auto-, en
wandelpaden is de weg niet langer veilig.
Langs de Koningin Wilhelminaweg komt een snelfietspad, gefinancierd door de Provincie.
Voor de Groenekanseweg is nog geen geld, maar ondanks dat deed de gemeente de toezegging ook aandacht aan deze weg te gaan besteden. Een belangrijke reden voor mij om eens naar de historische ontwikkeling van de vaart langs de Groenekanseweg te kijken en om bij een eventuele herinrichting van de weg ook aan deze, zo gezichtsbepalende, wetering voor Groenekan aandacht te besteden.
Na een eerste kennismaking, proberen we te achterhalen hoe oud de vaart moet zijn en hoe zij oorspronkelijk heeft gelopen of is gegraven.
Waarom zij werd gegraven en welke functies zij nog meer had. Tenslotte kijken we hoe haar fysieke uiterlijk in de loop der eeuwen, maar vooral na het jaar 1900 veranderde en hopen we tenslotte dat het spreekwoord ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ ook mag opgaan voor deze wetering….

Lees het hele verhaal

Over de auteur

Joris de Groen administrator

Geef een reactie